Baby Pisa – een 10!

We hebben de testresultaten binnen. En we hoeven ons geen zorgen te maken. Een kans van 1:380 en dat terwijl op Joan haar leeftijd de kans normaal 1:90 zou zijn. Kortom erg gunstige uitslag. Als we terug gaan rekenen heb ik dus een vrouw van 35 jaar oud en niet van ….. jaar.

Dus weer een zorg minder en we komen steeds dichter in de buurt van de eindstreep. Moeten we dit weekend maar gaan vieren met mijn schoonmoeder in Groningen. En bij Kitty en de Pits in Friesland. Kortom lekker weekendje weg.

Voor de mensen die meer willen weten over de combinatie test, hieronder een stukje dat ik heb gevonden op het internet dat het een en ander uitlegt.

Wat is de combinatietest?
De combinatietest vindt plaats vroeg in de zwangerschap en bestaat uit (A) bloedonderzoek bij de zwangere en (B) echoscopisch onderzoek bij de foetus voor de meting van de zogenaamde nekplooi (NT-meting).

A. Bloedtest
Tussen de 9e en de 13e week van de zwangerschap wordt bij de zwangere een buisje bloed afgenomen. In het bloed wordt het gehalte van 2 stoffen gemeten (ßhCG en PAPP-A). De bloedtest brengt geen risico voor u of uw kind met zich mee.

B. Nekplooimeting (NT-meting)
Tussen de 11e en de 13e week van de zwangerschap vindt de NT-meting plaats. Er wordt dan een echo gemaakt waarbij de dikte van de zogenaamde nekplooi van uw kind wordt gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nekregio. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Maar hoe dikker deze nekplooi is, hoe groter de kans is dat het kind het syndroom van Down heeft. Een verdikte nekplooi komt niet alleen voor bij het syndroom van Down maar ook bij andere chromosoomafwijkingen en lichamelijke aandoeningen van het kind. De NT-meting brengt geen risico voor u of uw kind met zich mee.

Het bepalen van de kans op een kind met het syndroom van Down
In de combinatietest bepalen de uitslagen van de bloedtest en de NT-meting samen met de leeftijd van de zwangere de kans op een kind met het syndroom van Down. De combinatietest stelt niet met 100% zekerheid vast of uw kind het syndroom van Down heeft. Deze test geeft alleen informatie over de kans op het krijgen van een levend geboren kind met het syndroom van Down. De hoogte van deze kans wordt met een speciaal computerprogramma nauwkeurig berekend.

Wat is een gunstige testuitslag?
Een gunstige uitslag betekent dat er geen verhoogde kans is dat het kind het syndroom van Down heeft. In dit geval is de kans op een levend geboren kind met het Down-syndroom gelijk aan of groter dan 1 : 250.

Wat is een ongunstige testuitslag?
Een ongunstige testuitslag wil zeggen dat er een verhoogde kans is op het krijgen van een kind met het syndroom van Down. In dit geval is de kans op een levend geboren kind met het Down-syndroom gelijk aan of groter dan 1:250.Het bepalen van de kans op een kind met het syndroom van Down
In de combinatietest bepalen de uitslagen van de bloedtest en de NT-meting samen met de leeftijd van de zwangere de kans op een kind met het syndroom van Down. De combinatietest stelt niet met 100% zekerheid vast of uw kind het syndroom van Down heeft. Deze test geeft alleen informatie over de kans op het krijgen van een levend geboren kind met het syndroom van Down. De hoogte van deze kans wordt met een speciaal computerprogramma nauwkeurig berekend.

Een verhoogde kans is iets anders dan een hoge kans!
Sommige zwangere vrouwen zullen misschien ongerust worden als zij te horen krijgen dat zij een verhoogde kans hebben op het krijgen van een kind met een aandoening. Het is goed om te bedenken dat een verhoogde kans niet per se een grote kans hoeft te betekenen.
Zelfs bij een verhoogde kans is de kans dat er een gezond kind geboren wordt nog vele malen groter dan de kans op een kind met een aandoening.

Voorbeeld: Bij een kans van 1 op 100, is 1 vrouw zwanger van een kind met het syndroom van Down, maar 99 vrouwen niet. Dit betekent dat een groot deel van de zwangere vrouwen met een afwijkende testuitslag toch een kind zonder het syndroom van Down zal krijgen.


3 reacties

 1. Jacqueline - dec 6, 2007 at 23:56

  Yeah! Goed nieuws…ik heb het zo gehoopt voor jullie. Wat fijn…nu kunnen jullie vrijwel onbezorgd genieten van de komende tijd. Heerlijk hoor. Geniet van elkaar en van het leven in je buikie Joan! Wacht maar als je het kan voelen. Ik vind niks bijzonderder dan dat.

  Liefs en veel plezier dit weekend.

  Groetjes aan Pitty en je moeder en een kus voor Noa en Nesta ;-)

  Jacq

 2. maureen - dec 10, 2007 at 19:01

  Van harte!!!! was erg benieuwd hoe het met jullie gaat. Hier ook alles goed alleen mijn comp. was doorgebrand. Ben al mijn bestanden kwijt. Ben heeeeeel erg blij dat alles lekker gaat met de kleine, en met Joan. Bas , ik blijf jullie volgen ,groetjes maureen.

 3. Pieter - jan 16, 2008 at 13:09

  Hai Joan,
  ik hoorde van je site via Jacqueline. Erg leuk allemaal.Verder hoop ik dat alles ok is met je en ik wens je veel goeds in deze spannende tijd. Geniet er van ! Pieter S

schrijf ook een berichtje / reactie