De yoga zolder

(Een verslag van de partneravond bij de zwangerschapsyoga, met dichterlijke vrijheid en een knipoog)

Gisteravond moest ik er dan aan geloven, zwangerschapsyoga, in de yoga zolder bij Patricia. We waren de eerste dus dan heb je de mogelijkheid om alvast een houding aan te nemen en je afwachtend op te stellen. Je gaat er al met een beladen gevoel naar toe, omdat zo’n beetje de hele maatschappij de overtuiging heeft dat mannen de partneravond van de zwangerschapsgym (of yoga) het liefst ontlopen. (En daar moet dan toch een reden voor zijn!) Okay dan sta je in de huiskamer van een voor jou wildvreemd persoon en heb je net je schoenen uitgetrokken, en onder de kapstok gedeponeerd (alsof je thuis bent)

En dan kan je op de eerste verdieping wachten in een klein kamertje. De rest druppelt binnen en je voelt je al wat verder ontspannen bij het aangezicht van al die dikke buiken en onwennige koppies van de mannen. Dan een dame zonder vent, hmm raar, als vent kon je hier toch niet onderuit?…. Lesbisch, nee want dan zou haar partner (in vrouwelijke vorm) er wel bij zijn. Weduwe? Nee! te vrolijk. Tijdens de introductie blijkt dat manlief er echt alles aan had gedaan om te komen maar zijn werk stond dat niet toe. Damn it, er zijn dus toch middelen om er onderuit te komen, waarom lees je daar niets over op het internet? De yogalerares bevestigd dat het totaal niet erg is, daar ze net pas zwanger is en er nog vele partneravonden zullen komen waar hij aan kan deelnemen. Vele partneravonden? Mijn vrouw had me verteld dat er maar 1 was…..

We gaan verder met het voorstel rondje en er wordt aan de vrouwen gevraagd hoe het gaat…. Tja het gaat nou eenmaal om de vrouw hè, bij het zwanger zijn. Maar met mij ging het ook wel goed hoor. Dan krijgen we een les in hoe de zwangerschap zich ontwikkelt. Nou wil ik met alle plezier geloven dat er meer dan genoeg mannen op deze aardkloot rondlopen die het geen bal interesseert, zolang ze maar een kleine kloon van zichzelf krijgen waar ze mee kunnen voetballen. Maar het feit dat ik mee doe aan zwangerschapsyoga (ik was vergeten te vertellen dat yoga helemaal NIET mijn ding is) getuigd voor mij al, dat ik meer dan normale interesse toon in datgene dat er zich afspeelt in de buik van mijn vrouw. En ik allang door mijn moeder (30 jaar geleden) was voorgelicht hoe dit allemaal werkt. Had ik zoiets van tja, is dit nou yoga? Met je billen op een te dun matje zitten terwijl je luistert naar een filmpje van 30 jaar terug. Gelukkig heeft de yogalerares zoveel enthousiasme dat je wel wakker moet blijven, en het haast onmogelijk is om de interesse te verliezen. (Ik ben gek op vrolijke mensen)(En gelukkig is ze helemaal niet zweverig, en draagt ze geen geitenwollen sokken).

En dan gebeurt het hè, je ziet dat de vrouwen allemaal een soort van trots uitstralen dat hun kerel erbij is, en dat hij mee doet aan iets dat hij, (in ieder geval volgens de maatschappij) totaal niet snapt. De trots van je vrouw, doe je het daar dan voor? Eindelijk komen we bij het yoga gedeelte. We leren (mee)puffen, de weeendans, samen kindje wiegen, klimrek uitbeelden, en poepen als een hondje. Allemaal verrekte interessant en totaal logisch (als je het niet snapt zou ik zeggen: maak je vrouw zwanger en ga naar de partneravond van de zwangerschapsyoga).

We oefenen nog wat en als afsluiting drinken we een kopje thee. Of eigenlijk moet ik zeggen, drinken de dames een kopje thee en gaan alle mannen voor een glaasje water. Logisch volgens één van de dames, het is namelijk kruidenthee…. (biertje of lekker wijntje zat er zeker niet in). Er wordt gedag gezegd en we stappen in de auto.

Met een grote grijns op ons gezicht zitten we samen te puffen en te geinen over wat we geleerd hebben. Of eigenlijk moet ik zeggen wat ik geleerd heb, mijn vrouw wist het natuurlijk allemaal al. Ik zie dat mijn vrouw ontspannen is en erg relaxed, en dat terwijl de kleine al weer haar kickboksoefeningen aan het doen is in de baarmoeder van mams. Kortom ik denk dat ik mag concluderen dat sommige mannen echt wat nieuws leren als ze luisteren naar de theorieles, en dat alle mannen iets leren dat veel belangrijker is. Het feit dat jij je vrouw zal moeten steunen door dik en dun en dat zij het gevoel moet hebben dat jij weet wat je doet. Dat zij er alles aan gedaan heeft om jou voor te bereiden.

Nu moet ik nog gaan nadenken hoe ik ga uitleggen dat ik 26 mei niet kan vanwege mijn werk…. Ik zal even overleggen met mijn yoga master (zie foto rechts).


1 reactie

  1. betty gathier - apr 8, 2008 at 21:04

    nou je hebt het goed begrepen Bas wat leuk dat jullie er samen van genoten hebben, en wat heb je het leuk geschreven , en altijd poepie trots blijf ik op je.

schrijf ook een berichtje / reactie