Geïsoleerde walnoten allergie!

We zijn vandaag naar het ziekenhuis geweest in verband met Nickita haar noten-allergie. We hebben een goed gesprek gehad met de specialist en kregen te horen dat hij er vanuit gaat dat Nicki een geïsoleerde walnoten allergie heeft. Dat wil zeggen dat zij met grote zekerheid alleen maar allergisch is voor walnoten en niet voor andere dingen.

De reactie die Nicki had op walnoten was echter wel zo heftig dat de dokter het noodzakelijk vindt dat we een EpiPen bij ons hebben voor het geval Nicki weer een anafylactische reactie krijgt.

Maar wat is dat dan?
Anafylaxie is een hevige allergische reactie – de extreme kant van het allergische spectrum. Het hele lichaam is enkele minuten na blootstelling aan het allergeen aangetast. Oorzaken zijn vaak voedingsmiddelen, insectenbeten en drugs.
Een anafylactische reactie wordt veroorzaakt door het plotseling vrijkomen van chemische stoffen, zoals histamine, uit cellen in het bloed en weefsel. Het vrijkomen van de stoffen wordt in werking gezet door de reactie van antistoffen (immunoglobuline E) met de veroorzakende stof (allergeen). Dit mechanisme is zo gevoelig dat een geringe hoeveelheid van het allergeen een reactie kan veroorzaken.
In een anafylactische shock, zwelt het bronchiale (long) weefsel op en daalt de bloeddruk wat verstikking en flauwvallen veroorzaakt. Een adrenalineinjectie moet meteen worden gegeven. Adrenaline zorgt er snel voor dat de bloedvaten vernauwen, de spieren in de longen ontspannen om de ademhaling te verbeteren, de hartslag wordt gestimuleerd en de zwelling in het gezicht en lippen (angio-oedeem) wordt gestopt.

Kortom de EpiPen moeten we in noodgevallen toedienen om deze anafylactische reactie tegen te gaan.

Over een paar weken hebben we een vervolg afspraak met de diëtiste, en een mevrouw die het gebruik van de EpiPen gaat uitleggen.

Maar voor Nickita was het belangrijkste nieuws dat ze weer pindakaas mag eten. Kortom vandaag meteen een boterham met pindakaas naar binnen gewerkt en die was SUPER LEKKER!


1 reactie

  1. betty gathier - aug 21, 2011 at 17:13

    Hoi lief niet gefeliciteerd maar ben blij dat het bij walnoten blijft gos grietje wens je veel succes ,en de hoop dat je je efipen maar heel weinig nodig hebt lieverd dikke zoen Omie

schrijf ook een berichtje / reactie